1. septembra 2012

Den piaty. A siesty :)


Vcera sme mali na programme Washington. Udajne jeden den je nan dostatok. Zhodli sme sa, ze v pripade, ze clovek nechce navstivit ten kopec muzeii, co tam maju, tak sa to da. A aj tych muzei sme stihli celkom dost – cislom tri:). Ale do hotela sme ledva dosli a pobyt vo virivke na konci dna bol vitanym prinosom pre nasu fyzicku kondiciu…

Zacinali sme skoro, kedze nam bolo jasne, ze toho chceme vela stihut. Cize aj ten budik bol nevyhnutny..(au). Shuttle bus z hotela nas velice sikovne priviezol na nedaleku zastavku metra a po par minutach, kym sme zistili, ako si kupit listok a kam ist sme sa uz viezli smer city center. Netrvalo dlho a sedeli sme na kave (popripade zelenom caji:)) na Pennsylvania Avenue, hlavnej triede z jednej strany ohranicenej budovou Capitolu a z druhej Bielym Domov.

Washington ma uplne inu atmosferu ako Philadelphia. Mesto federalnych neoklasickych budov, sirokych bulvarov, menej do oci bijucich turistov, viac oblekov, vela zelene, malo malickych obchodikov a vela restauracii, kde si vsetci ti oblekaci zbehnu na obed. Presli sme sa ich ulicami hore dole, zase hore a zase dole. Pofotili sme sa s obligatnym Capitolom, White House-om, Washingtonovym monumentom, Lincolnovym pamatnikom a vsetkym moznym :). Stihli sme prehliadku Capitolu, kde sme si prisli po dalsiu davku americkej historie a hrdosti, hoci tentoraz viac tej historie (vdakabohu!). Je to obdivuhodna architektonicka vecicka, da sa tam oci vyocit :) Hoci zacinam rozmyslat, ci sme si vybrali spravnu dobu navstevy vsetkych ich narodnych monumentov, lebo skoro vsetko, co sme chceli vidiet bolo uzavrete, alebo aspon cast…House of Representatives, Washingtonov pamatnik, z ktoreho by bol uzasny vyhlad, Reflecting Pool (ten rybnik, co sa v nom odraza ta ihla, a ked si spomeniete na Forresta Gumpa ta, kadial bezala Jenny za Forretsom, ked mal prihovor pocas vojny vo Vietname..), dokonca aj ta cast Fordovho divadla, kde zastrelili Lincolna, vsetko pekne restuaruju, opravuju, dekoruju a uzavieraju pre vizity-chtivu verejnost (AKA nas:))...ale tak este stale sa naslo zopar expozicii, kde nas pustili..a dokonca aj za pekne slovo, to sa nam samozrejme na Washingtone svorne pacilo!!..vyrok dna asi bol, ked sme stali pred Bielym domov…Ja:’Mam taky dojem, ze sa mi rozpada kabelka’, na co Daska odvetila: ‘To nevadi, ze sa ti rozpada kabelka, mas za sebou Biely Dom!’…bola to zase situacna komedia, cize ono to take vtipne teraz asi ani nepripada, ale vystihlo to cely ciel cesty..ved kedy budeme zase tu, alebo teda na ktoromkolvek mieste nasej cesty…takze si to uzivame naplno!!

Navecer sme este isli este najst nejake potraviny, clovek by si myslel, ze jednoducha vec..ale stale zabudame, ze tunak toti ludkovia maju ine mravy a sice, ze oni radsej von sa najest ako uvarit, cize aj potraviny nemaju na kazdom rohu…ale nakoniec sme uspeli a este aj stihili shuttle bus nazad do hotela (inak Siska dakujem(e), Marriott nesklamal! Teda mohli sme mat wifi na izbe ale tak zase vsak..nemozme mat vsetko, ci?):))))..

A ono takych tych uvedovemeni alebo prekvapeni co sa tyka zivotneho stylu alebo sposobu myslenia tu mame celkom dost..clovek si to tak nevezme, ked to vidi trebars v telke a ked je to nazivo..ci sa to tyka sposobu jazdy autom (cisty des, smerovky len tak sem-tam, znacenie tiez, ludia sa radia bez zjavneho system a ako sa komu zachce, dopravne zapchy, ktore nas dosial obchadzali si dnes vycerpavame, kedze nas to hodilo po ‘obchvate new yorku’ ale tak aut tam bolo na milu Jarmilu a este k tomu sme trafili nedopatrenim najhorsiu moznu dobu – piatok poobede pred dlhym vikendom…to ze mna to furt taha doprava a Daska ma musi z casu nacas upozornit aby som sa dala trocha viac dolava radsej spominat nebudem…hoci dnes to hadam nebolo take zle!)

No napriek tomu vsetkemu si vzdy povieme, ze sme v Amerike, na dovolenke, nemame sa kam ponahlat a je nam sveta zit!!!!

A tak sme sa dnes dotrmacali, dozapchovali a domytovali do Bostonu. Daska vymakla akurat tie zapchy ked sme sa poobede vymenili, takze klobuk dole a zasluzi si pochvalu..a nejaky ten koktail..ale to uz asi az zajtra..sice tu je piatok vecer a soooory pred miestnymi klubmi sa zacinaju predlzovat..jednu mame rovno vedla vstupu do hotela…no verim tomu, ze dnes radsej zalahneme..ved aj zajtra je den!!

Tak dobru noc nam a dobre rano vam…

Žiadne komentáre: