28. augusta 2012

Den prvy. A druhy.

V uvode sa ospravedlnujem za absenciu diakritiky. Vsak co sa budem :)

Ako som slubila a snazim sa dodrzat, tak, ajhla, tu je prvy prispevok z cesty po statoch. Tych spojenych a americkych. Hrdych. Nezavislych. Slobodnych. Ako sme sa mali dnes viackrat moznost presvedcit. Zacali sme totiz nasu cestu vo Philadelphii, jednom z najstarsich a urcite najhistorickejsich miest Ameriky. Maju tu tzv. historicku stvorcovu milu, kde fakt na kazdom kroku to dycha narodnou hrdostou a historiou. Pretoze prave tu sa zrodila a podpisala Deklaracia nezavislosti (no, opraste tie historicke vedomosti) a ustava, a este zopar celkom slusne serioznych dokumentov..

Ale pekne po poriadku..rano sme sa zobudili do paradnej burky alebo teda 'serie vydatnych prehanok' ako by povedala rosnicka v televizore, keby chcela byt mila. Uz to vyzeralo, ze to zapichneme do jedneho ci dvoch muzeii a najlepsie takych, kde sa da stravit cely den, ale za par tuctov minut, ktore sme vyuzili na bezne dovolenkove cinnosti ako nicnerobenie alebo maximalne cekovania FB a mailu, si to Oskar rozmyslel a cely den uz potom nezasiel. A veru by aj mohol, lebo dusno a teplo bolo teda statocne. 

Pravu turisticku vypravu sme zacali v Independence Visitors Center kde nam samozrejme odporucili, co treba vidiet a kolko nas to bude stat :)) Pre vseobecne potesenie, nieco bolo aj za pekne modre oci :) A tak sme si omrkli kde to podpisovali tie deklaracie, aky mohutny zvon im tam ukuli aby im potom mohol mohutne prasknut a ako si tam kedysi v tom 18-tom storoci debatili. 

Po kratkej bojovej porade sme sa vydali po stopach Egara Allana Poea do jeho nie rodneho ale predsa jeho domu, nuz ale, lesson learned, treba si pozriet otvaracie dni a hodiny, ze dievcata.....tak sme si aspon odfotili havrana, smrhli to po okraji Chinatownu a vratili sa nazad, presne casovo vypocitane do 'narodneho centra ustavy', ktore malo jednu celkom netradicnu vystavu - o Bruceovi Springsteenovi, co bolo FZF (fakt ze fasa) - videla som tam prvykrat nazivo sosku Oskara (nie slnka, takeho toho filmoveho) a zopar fakt ukazkovych gitariek:)) Potom sme pokracovali na hlavnu permanantnu vystavu, cize ukazkovej ukazky narodenej historie a hrdosti (nie nevyhnutne v tomto poradi). Museli sme vsak zhodnotit, ze ale teda muzea tu vedia robit. A okrem toho tam vystavovali aj cesku ustavu (diky, Vaclave). Dali sme si este rychly okruh po ostatnych expoziciach a von sme sa dostali akurat ked zatvarali. Vravim, perfektne nacasovane. 

Mala prechadzka smerom k rieke Delaware a po jej nabrezi s prijemnou zastavkou v autentickej cinskej restike na veceru nas nasytila fyzicky aj psychicky. Teda som chcela povedat, ze tam bolo pekne. A fukal aj vetrik od vody, co bolo fajn, lebo vzane bolo dusno:)

To uz sa zvecerievalo alebo radsej zpostelievalo....taky den cloveka aj trochu vycerpa:))

Na izbe som zistila, ze som si nevzala kabel k fotaku a ze tu xD kartu do toho SD slotu v laptope asi nevpacim..takze misia na zajtra (okrem najdenia praveho a najlepsieho philly-steaku, o tom potom) je najst daky obchod s elektronikou a kupit kabel :)) wish me luck!!

Nateraz sa vsak lucim, treba regenerovat..vsak aj zajtra je den...a mam pocit, ze bude aspon taky dobry ako ten dnesny :))


1 komentár:

jancha povedal(a)...

jaj teším sa, že je čo čítať... je čo sledovať prstom na mape...veľa veľa úsmevných zážitkov prajem!
Demokracii zdar:)!